SJM: Jak koupit nemovitost do výlučného vlastnictví?

Petra Bilaniukova
Přečteno 130x

Při prodeji i nákupu jakékoliv nemovitosti se velmi často řeší problematika společného jmění manželů. Pokud jste ženatý/vdaná, pak nemovitost, kterou si pořídíte po dobu uzavřeného manželství, automaticky spadá do vašeho společného jmění. Pokud si chcete pořídit nemovitost do vašeho výlučného samostatného vlastnictví, nemusíte zoufat. Řešení existuje a není zas tak složité. 

Co je to společné jmění manželů a kdy vzniká?

Úvodem je potřeba ujasnit si, co je to společné jmění manželů, kdy vzniká a kdy zaniká. Společné jmění manželů (dále jen SJM) vzniká uzavřením manželského sňatku. Spadá do něj vše, co nabyl jeden z manželů za dobu manželství. Pozor, výjimkou jsou dary a dědictví. Zákon SJM upřednostňuje, což znamená, že pokud není stanoveno jinak, všechny nemovitosti nabyté za dobu manželství spadají do SJM. 

TIP: Chcete nakoupit pozemky mimo SJM? Spolupracujeme s advokáty, kteří nám se vším poradí. 

Nákup pozemků mimo SJM: stačí souhlas partnera

Často řešíme, že kupující chce nakoupit pozemky do samostatného, výlučného, vlastnictví. A naštěstí existuje poměrně jednoduchý způsob, jak tento požadavek klientům zajistit. Při podpisu kupní smlouvy stačí sepsat prohlášení, ve kterém jeden z manželů svým podpisem potvrzuje, že je obeznámený s koupí nemovitosti do výlučného vlastnictví druhého z manželů a že s tímto nákupem souhlasí.

TIP: prohlédněte si aktuální pozemky

Další způsoby nákupu nemovitostí mimo SJM

Podpis souhlasu s koupí samozřejmě není jediný způsob, kterým se dají v průběhu manželství nakoupit nemovitosti do výlučného vlastnictví. Manželé se mohou domluvit na zúžení společného jmění, čímž v podstatě upraví rozsah SJM. Jde o písemnou domluvu manželů, jak bude s budoucím (nebo i stávajícím) majetkem nakládáno. 

Pokud se chcete SJM úplně vyhnout, můžete využít režimu oddělených jmění. To lze zajistit ještě před manželstvím, kdy SJM nevznikne vůbec a všechen nabytý majetek za dobu manželství bude vždy ve výlučném vlastnictví jednoho nebo druhého z manželů. Oddělit jmění můžete i v průběhu manželství, musíte ale počítat s tím, že dojde nejprve k vypořádání majetku

Zánik SJM: na co si dát pozor?

SJM zaniká podepsáním rozvodových papírů. V rozvodovém řízení pravděpodobně budete intenzivně řešit rozdělení majetku a vypořádání. Právě v takové chvíli dochází často k prodeji nemovitostí. Pokud vlastníte pozemky a nacházíte se v podobné situaci, využijte odborného odhadu ceny zdarma. S prodejem i případným nákupem pozemků v rámci SJM nebo rozvodového řízení vám umíme rychle poradit.

Prodáváte pozemky? Podívejte se ZDE.

Máte k blogu podněty?

Neváhejte kontaktovat autorku článku.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce