Vliv inflace na trh se zemědělskou půdou

Petra Bilaniukova
Přečteno 209x

Inflace je stále vyšší a vyšší a tento trend se podle expertů pravděpodobně v dohledné době nebude měnit. Podle aktuálních údajů ČSÚ dosahuje inflace v České republice téměř pěti procent. Oproti jiným státům jsme na tom ale zatím dobře. Například v USA se zdražuje drastickým tempem přes pět procent meziročně. Inflace se dotýká i trhu se zemědělskou půdou, jejíž ceny nezastavitelně rostou. Vliv na inflaci a zdražování bude mít i aktuální energetická krize

Zemědělská půda je stále vnímána jako stabilní investice, která dlouhodobě neztrácí na hodnotě. Tomu odpovídá i fakt, že zájem o zemědělské pozemky stále stoupá, stejně jako jejich cena. V době, kdy roste i inflace, je více než rozumné uložit své finanční prostředky do bezpečí. Zemědělská půda je v tomto ohledu ideální volbou. Z dostupných dat vyplývá, že v roce 2020 rostla cena půdy nejrychleji za poslední 3 roky. Ceny pozemků aktuálně rostou rychleji než ceny bytů nebo jiných nemovitostí a zatím to nevypadá, že by se v dohledné době něco měnilo.

Víte, že průměrná cena zemědělských pozemků v ČR meziročně roste téměř o 4 %? Za posledních 15 let se navýšila dokonce na 3,7 násobek ceny!

Jak poznat, že má pozemek investiční potenciál?

Pokud uvažujete o investici do zemědělských pozemků, určitě vás zajímá, do jakých pozemků se opravdu investovat vyplatí. Je spousta aspektů, na které byste měli brát ohled při výběru toho pravého pozemku pro vás. Přečtěte si také náš článek o faktorech, které ovlivňují cenu pozemků.

Zde je 5 jednoduchých pravidel vhodného investičního pozemku:

  1. Změna územního plánu: Nejvíce lukrativní jsou pozemky, u kterých je do budoucna potenciál na změnu územního plánu. Obce se stále rozrůstají a tak přeměňují některé zemědělské pozemky na pozemky stavební. Zpravidla se jedná o pozemky, které přímo navazují na zastavěné území obce. 
  2. Blízká vzdálenost většího města: Raketově rostoucí ceny nemovitostí způsobují, že jsou lidé čím dál tím více ochotní dojíždět o něco déle za prací do velkých měst. S tím souvisí první pravidlo. O stavební pozemky i ve více odlehlých obcích zkrátka roste zájem.
  3. Přístupnost pozemku a celková výměra: U zemědělské půdy je dobré se poohlížet i po velikosti a přístupnosti pozemku. Ať už se na pozemku chystáte hospodařit sami, nebo je na nějakou dobu pronajímat. Je výhodné koukat po pozemcích s výměrou alespoň 2 ha. Důležitá je také přístupová cesta. Pokud byste se na pozemek měli dostávat přes cizí parcely, může to negativně ovlivnit cenu. 
  4. Bonita: Bonita (neboli BPEJ) určuje kvalitu neboli úrodnost půdy. Jednoduše ji zjistíte přes portál eagri. Bonita se pohybuje od 1 do 20 Kč. Slušná hodnota je už kolem 10 Kč, taková bonita může mít pozitivní dopad na cenu pozemku i na výši případného pachtovného.
  5. Pachtovní smlouva: Pokud chcete mít z pozemků i pasivní příjem, požádejte makléře o náhled pachtovní smlouvy, pokud je na pozemky uzavřená. Na co dbát při jednání s pachtýřem a rady k pachtovním smlouvám si můžete přečíst v našem článku Jak zjistit, kdo hospodaří na mém pozemku a jak jednat s pachtýři.

Víte, že cenu zemědělské půdy neohrozil ani rok 2008? Cena půdy v tomto roce pouze stagnovala, ale čísla nikdy nebyla červená.

V případě dotazů neváhejte kontaktovat autorku článku.

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce