Ceny pozemků po Evropě

Miriam Vojtová
Přečteno 1157x

Jak to vypadá na evropském trhu s investičními pozemky? Ceny pozemků se v členských státech Evropské unie dost liší. Kde nakoupíte nejlevněji a kde se naopak musíte pořádně plácnout přes kapsu, abyste zainvestovali do místní půdy? Na tyto otázky a mnoho dalšího odpovíme v našem článku o investování do pozemků napříč Evropou.

Ceny investičních pozemků napříč evropskými státy stále rostou.

Eurostat dlouhodobě zveřejňuje přehled cen pozemků v jednotlivých státech Evropské unie a uvádí, že se mezi sebou ale výrazně liší. Nejdražší půdu mají v Nizozemsku a naopak nejlevněji ji koupíte v Rumunsku. Ceny pozemků ale napříč EU rostou stabilně posledních deset let. V České republice vyrostla podle Eurostatu cena za m2 půdy až trojnásobně (například v Litvě, Estonsku, Lotyšsku nebo Maďarsku rostla dvojnásobně). Týká se to jak stavebních pozemků, orné půdy tak i travnatých ploch.

Spousta podnikatelů svou půdu pronajímá. Také v tomto odvětví trh s půdou vnímá vyšší poptávku a tím pádem i vyšší ceny. Nejdražší pronájem pozemku je zase v Nizozemsku a nejlevnější potom ve Švédsku.

Eurostat zveřejnil porovnání cen zemědělské půdy v zemích EU, ze kterého vyplývá, že v Česku stoupají její ceny nejrychleji ze zemí Visegrádské čtyřky. Porování vývoje cen zpracoval Institut technického a ekonomického znalectví v přehledném článku a grafu viz níže.

Zdroj: Institut technického a ekonomického znalectví

Pozemky v evropských velkoměstech jsou atraktivnější a atraktivnější

Nejdražším městem v Evropě z pohledu ceny za m2 je dlouhodobě Paříž (jak na investiční pozemky, tak na nemovitosti). Průzkum Deloitte dává na druhou a třetí příčku izraelský Tel Aviv (ikdyž není v Evropě) a Mnichov. Zajímavé je, že dlouhodobě klesá cena pozemků v Lucemburku, který byl léta na prvních pozicích tohoto žebříčku.

Pro srovnání, v Praze se pohybuje cena za m2 investičního pozemku okolo 6.500 Kč a v Paříži přes 27.000 Kč.

Jak lukrativní jsou nemovitosti v evropských velkoměstech ukazuje i průzkum společnosti Deloitte, který firma zpracovala do pěkné infografiky, kterou vám sem přidáváme k náhledu.

Zdroj: Deloitte Property Index – vydání 2021

Máte zájem investovat do pozemků v ČR? Doporučujeme tyto články:

Proč je investice do pozemků v dnešní době výhodná? Rozhovor se zkušeným investorem Michalem Hanusem

Na co si dát pozor u nákupu investičních pozemků? Otázky, na které odpovědět před nákupem pozemku

Chcete se orientovat ve světě investic? Slovníček investičních pojmů

Poslat dotaz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


„Máme dlouholeté zkušenosti v oboru a inovační propojení aukčního prodeje s online prostředím.“Naše aukce